Laatste feature
: (Registreren)
 

Just Cause 2

Xbox 360-Review geschreven door Mikey van den Berghe op 04-04-2010.

N4G : News for Gamers Insert Coins

De lente is begonnen! Als ik aan dit seizoen denk, denk ik aan het zonnetje, het getjilp van vogels, zonder jas naar buiten gaan en nog allerlei dingen doen die we in de winter gemist hebben. De winterdagen hebben we gelukkig gehad, maar het merendeel van de afgelopen weken is het weer toch ook niet naar behoren geweest: het regende, de wind blies je haar uit model en van de grauwe lucht werd je ook niet vrolijk. Zulke dagen zijn niet bedoeld om buiten te socialiseren, maar gelukkig hebben we Just Cause 2! Als deze game niet zorgt voor lentekriebels in je buik, dan weet ik het ook niet meer.

Na het avontuur van de eerste Just Cause keert protagonist Rico Rodriguez terug in een vervolgdeel. Deze nieuwe telg speelt zich af op een ander eiland van een hoger kaliber: het is groter, mooier en gevaarlijker. Panau, zoals het tropische eiland genoemd wordt, is het perfecte voorbeeld van een utopie omdat deze spelwereld is onderverdeeld in drie delen: ski-fanaten kunnen hun hart ophalen in de besneeuwde gebergten, avonturiers kunnen hun ding doen in het tropische oerwoud en heethoofden zitten goed in de woestijn. Je neemt de rol over van eerdergenoemde Rico en het is de bedoeling om Tom Sheldon, een mafkees die er met een hoop geld en informatie vandoor is gegaan, op te sporen en een lesje te leren. Om informatie over Sheldon te krijgen, ga je samenwerken met drie organisaties: de Reapers, de Ular Boys en de Roaches. Dit alles klinkt niet heel erg spannend, maar dat is ook niet waar Just Cause 2 zijn charmes liggen. Het verhaal kun je eigenlijk vergeten en je kunt je beter richten op de spetterende actie die de game biedt, en natuurlijk het plezier om het hele eiland te ontdekken!

Whoa!
Just Cause 2 is een openwereldgame waar van alles te beleven valt. Als we het hebben over het sandbox-genre, moeten we natuurlijk allemaal aan de Grand Theft Auto-serie denken. Logisch, want eerlijk is eerlijk: die serie domineert dit genre. Waar ik in Grand Theft Auto: San Andreas nog uren door de stad heb gelopen, voorbijgangers een kogel door hun kop heb geschoten en de grootste gangster uit heb lopen hangen, doe ik het in Just Cause 2 net even wat anders. Ik laat de onschuldige burger met rust en ga voor het groter geschut: het onveilig maken van Panau door alles op te blazen! Dit doe ik om verschillende redenen: ten eerste om mijn chaos-metertje uit te breiden en nieuwe dingen vrij te spelen en ten tweede voor de grafische pracht. Want als er iets is waar Just Cause 2 in uitblinkt, dan zijn het de graphics wel. Vanaf de eerste container die ik heb laten ontploffen, wil ik niks anders meer: het ziet er gewoon te mooi uit! De explosies zijn echter niet het enige oogstrelende, want het hele eiland is tot in de kleinste details uitgewerkt. Zelfs als je in de zee zwemt en even onderwater gaat, komt er een gigantische lach op mijn gezicht: vissen zwemmen naast me, het koraal siert vrolijk mee en de luchtbelletjes zien er allemaal geweldig uit. Dat wil ik vaker zien!



Nu moet een openwereldgame het natuurlijk niet alleen hebben van zijn grafische pracht, want er moet natuurlijk ook wel wat te doen zijn. Enerzijds heb je de missies waarin je het verhaal volgt en anderzijds heb je speciale opdrachten zoals races, maar deze zijn eigenlijk helemaal niet zo boeiend. De opdrachten zijn leuk om gespeeld te hebben en om wat dingen vrij te spelen, maar ik zag het meer als een rondleiding door het eiland. Een inleiding om daarna zelf op pad te gaan en dingen te ontdekken. Panau is namelijk een gigantisch eiland waar om elke hoek wat te beleven is. De ene keer kom je een dorpje tegen waar je op zoek kan gaan naar upgrades om je wapens te upgraden, je voertuigen nog sneller te laten gaan of je gezondheid te vergroten (leuk feit: van elk voorwerp zijn er ongeveer negenhonderd te vinden op het eiland!), de andere keer ga je gewoon zoveel mogelijk chaos veroorzaken door dingen op te blazen, standbeelden neer te halen of mensen op te hangen met je grijphaak: het zijn slechts enkele voorbeelden!

Rico
Rico weet hoe hij met wapens om moet gaan en is niet op zijn mondje gevallen. Dit is echter niet de enige troef van onze gevederde vriend, want hij heeft ook nog de beschikking over een grijphaak en een parachute. Dit zijn de leukste gimicks uit Just Cause 2: met de grijphaak kun je jezelf naar grotere hoogtes brengen, vijanden naar je toe sleuren of uit een toren halen of jezelf vastmaken aan een voertuig. Tegelijkertijd kun je je parachute tevoorschijn toveren om nóg hoger te komen of net even wat verder te gaan. Deze twee dingen zorgen ervoor dat het realisme wat uit de game gaat, maar anderzijds is meer plezier gegarandeerd. Just Cause 2 is ook helemaal geen game die het van zijn realistische kant moet hebben. Ondanks dat Panau er zeer echt uit ziet, is de actie zwaar over-the-top en zijn de dingen die je kunt doen allemaal veel te leuk om waar te zijn. Dit zijn van die kleine elementen die Just Cause 2 zo goed maken en daar zit de game helemaal vol mee. Zo is het ook erg leuk dat alles wat je in de game doet, bijgehouden wordt: het aantal kilometers dat je gereden hebt, het aantal headshots etcetera.



De timing van Just Cause 2 is gewoonweg perfect: het tegenvallende begin van de lente wordt helemaal goed gemaakt door dit prachtige spel. Panau is misschien wel de beste gamelocatie die ik ooit heb mogen bezoeken; er is zoveel te doen dat je echt uren achter elkaar doorbrengt op het eiland en alles ziet er gewoonweg fraai uit. Het verhaal mag dan niet zo interessant zijn en de missies zullen niet echt veel herinneringen achterlaten, toch weet de funfactor van Just Cause 2 dit allemaal prima te compenseren.

Just Cause 2 is een utopie van zeer hoog niveau. Grafisch ziet alles er geweldig uit en ook de afwerking is om over naar huis te schrijven. Hierbij komt nog eens dat Panau een magnifiek eiland is waar zoveel te doen is, waar zoveel te bekennen valt en waar je zoveel plezier zal beleven, dat je de missies en het gedateerde verhaal snel zult vergeten. De grijphaak en je parachute zorgen voor een onrealistische vibe die perfect aansluit bij het spel: het zorgt ervoor dat de game nóg leuker wordt om te spelen. Ben je op zoek naar een hoogstaand verhaal, dan zou ik Just Cause 2 laten liggen. Vind je het echter tof om te gaan en te staan waar je wilt en om het beest uit te hangen op een heerlijk eiland? Ga dan heen en koop dit spel!

Score

Gameplay
 
45/50
Graphics
 
19/20
Sounds
 
17/20
Moeilijkheidsgraad
 
4/5
Tijdsduur
 
4/5
Eindscore
 
89%

Reacties





Matthew / 04-04-2010 18:25
Een knappe game met een terechte score.
Quince / 04-04-2010 20:10
hij lijkt mij zo wreed alleen wil toch liever 2 games uit mei kopen
Bezoeker / 04-04-2010 20:20
Lol, ik wist niet dat Mickey een 360 had:P
Mikey / 04-04-2010 20:55
Ja, sinds kort heb ik er ook eentje. Mag ik vragen wie bezoeker 20:20 is? :)