Laatste feature
: (Registreren)
 

Tony Hawk: Ride

Playstation 3-Short geschreven door Elias Adam op 23-06-2010.

Add to twitter Add to facebook

Waar is die tijd gebleven dat we als kleine kindjes naar Tony Hawk, Rodney Mullen en nog zoveel anderen opkeken omdat zij de ene truc na de andere uit hun mouw konden schudden en wij maar met moeite een Ollie konden uitvoeren? Tony Hawk's Pro Skater bood ons indertijd de kans onze droom om professioneel skater te worden, virtueel waar te maken en na uitermate geslaagde varianten zoals Tony Hawk's Underground en American Wasteland ging het spijtig genoeg bergaf met Project 8 en Proving Ground (laten we het überslechte Downhill Jam maar niet vermelden). Iets zegt ons dat EA's innovatieve Skate hier iets mee te maken heeft en Activision pakt het daarom deze keer met Tony Hawk Ride helemaal anders aan en laat je als het ware in de huiskamer skateboarden.

Skate mocht dan misschien wel origineel zijn, de kenners onder jullie wisten dat EA ergens zijn kaas vandaan had gehaald. In de latere Tony Hawk-games hadden we nu en dan al eens te maken met "nail the trick", waar we met beide analog sticks flip tricks uit onze mouw konden schudden. Laat hen nu net dat concept overgenomen hebben en daarrond een hele game gebouwd hebben. Iedereen was razend enthousiast natuurlijk en Electronic Arts leverde ook een pracht van een game af, maar werd hierdoor onze koning der skaters van zijn troon geworpen?

Iedereen weet dat de Tony Hawk-franchise flinke klappen heeft gekregen en Activision vond het hoog tijd terug te slaan met iets origineels; veel grootser en beter dan zijn concurrent. Na de eerste persconferenties kregen we het nieuwe pareltje te zien: Tony Hawk Ride. Activision heeft het skateboarden in de woonkamer mogelijk gemaakt door een skateboard-controller te ontwikkelen die iedere beweging van de skater detecteert en dat op het scherm verwerkt. Natuurlijk kwamen de eerste reacties al vlug: zal alles wel vlot verlopen, is dat echt mogelijk, zal de game zijn Tony Hawk-gehalte behouden en tenslotte, zal de game ook bij het grote publiek aanslaan? Time to find out!



Hetgeen we het meeste aandacht zullen geven, is de nieuwe skateboard-controller, die van alle nodige knopjes voorzien is. Alvorens we plaatsnemen op onze plank, worden we eerst verplicht het skateboard te calibreren, zodat al onze bewegingen correct worden uitgevoerd. Geen paniek, Tony Hawk himself legt alles aan de hand van tutorial video's piekfijn uit; het duurt met andere woorden niet bijster lang voordat we volledig aan de slag kunnen. Eenmaal alles correct ingesteld is, legt Tony Hawk je de basics uit. Een Ollie doe je door je board te liften, een Kickflip door hem naar rechts te bewegen en een Nosegrab door je board aan zijn neus vast te houden. Hou dus zeker de speelruimte genoeg open (een tapijt is ook aanbevolen), want anders kunnen er ongelukken gebeuren!

Nu we weten hoe alles moet, beginnen we met volle moed aan de singleplayer. Geen story mode hier, maar wel een 'Road Trip'. Zoals gewoonlijk is het de bedoeling je eigen personage te creëren en de beste skater ter wereld te worden. Per stad die je bezoekt, zijn er enkele 'spots' waar je vervolgens een speed run moet houden, zoveel mogelijk trucs uit je mouw moet schudden en een uitdaging aan moet gaan. En hier knellen onze skateboard-sloefen al. De trucs die we uitvoeren lijken spectaculair, maar uiteindelijk hebben we het gevoel niet te weten waar we mee bezig zijn. Wil je gewoon een Ollie, dan krijg je een Heelflip, wil je de andere kant op skaten, dan lukt je dat niet. Hetzelfde probleem geldt voor het Vert-skaten waar je verplicht wordt de skateboardcontroller 180 graden te draaien.



Het is spijtig, maar datgene waar Tony Hawk: Ride het mee moest doen, blijkt niet naar behoren te werken. Verder biedt de singleplayer niet genoeg opties om ons toch nog enige tijd te vermaken en deze game vol te houden. Een online modus heeft, ook al is het leuk om samen of tegen elkaar te skaten, dan ook weinig zin, aangezien het gewoonweg niet goed functioneert. De perfect gekozen muziek, professionele skaters en prachtige stuntvideo's kunnen de pijn wat verzachten, maar zeker niet doven. Misschien zouden we beter een paar assen met wieltjes onder de skateboard-controller vijzen?

Tony Hawk: Ride heeft zeker zijn leuke momenten, maar dankzij de slechte gameplay heeft de game onze contreien dan toch niet bereikt. Volgende keer beter Tony!

Eindscore
 
6/10

Reacties





Clau87 / 23-06-2010 12:50
Ik vond het jammer dat ie niet tot in België is geraakt, maar als ik het zo lees, heb ik weinig gemist precies.
Akapwner / 23-06-2010 12:53
Met zo'n hoog prijskaartje haal je hem idd best niet binnen.
GJ / 23-06-2010 23:34
Ik heb 'm 2 week geleden gespot in de Nederlandse schappen. Misschien toch nog eens bij jullie in België kijken?
Clau87 / 24-06-2010 15:34
Mhh ben net nog in de GameMania geweest, maar heb 'm niet zien liggen. Maja ook niet echt superhard op gelet.
Akapwner / 24-06-2010 18:44
Nee, nergens te verkrijgen behalve in de USA,UK en Duitsland. Je kan hem in Nederland vinden (zoals Mediamarkt), maar die zijn allemaal geïmporteerd geweest. ;)