De Skate-serie zorgde voor een besturingsrevolutie door de knoppencombinaties overboord te gooien en de tricks te laten uitvoeren met de rechterstick. Dit viel erg in de smaak, waardoor Skate 1 en 2 dan ook grote successen werden. Met een dergelijke geschiedenis ligt uiteraard heel wat druk op je schouders en Next-Games ging met plezier na of Electronic Arts hier niet onder bezweken is tijdens het maken van Skate 3.
Naar goede gewoonte begint ook dit derde deel met een filmpje. Deze keer trekken heel wat skateboarders het bos in als houthakkers en het duurt een tijdje vooraleer je de link met skateboarden ziet. Met het hout dat ze hakken, worden even later namelijk skateboards vervaardigd. Maar je haalt een game natuurlijk niet in huis om filmpjes te bekijken, dus het wordt tijd om aan het echte werk te beginnen.
Jason Lee aka Coach Frank
Vooraleer dat kan, moet je echter een merknaam en -logo kiezen voor jouw skate-bedrijfje, want daar zal het in de game allemaal om draaien, maar daarover later meer. Eerst moet je namelijk uit de voeten kunnen op je board. Ervaren skaters kunnen dat meteen, want de vertrouwde Skate-besturing is nog steeds van de partij. Voor de nieuwelingen is er acteur en skater Jason Lee, in de game coach Frank genoemd, die je de basics van het virtueel skaten bijbrengt. Eens je die onder de knie hebt, is het tijd om aan je carrière te beginnen.
Coach Frank leert je op deze manier de kneepjes van het vak.
En daar zien we al meteen een eerste nieuwigheidje: je kan deze keer kiezen uit drie moeilijkheidsgraden. De eerste is goed voor kinderen en echte beginners, maar verder net iets te makkelijk, terwijl de derde erg realistisch, maar dan weer verdomd moeilijk is. De gulden middenweg kiezen is hier dus de boodschap voor de doorsnee gamer. Wat het verhaal betreft, is het de bedoeling dat jouw skatemerk naam maakt in de skatewereld en hoe snel dat gaat, hangt af van jouw skatevaardigheden.
Je komt namelijk terecht in de stad Port Caverton, een echt skateparadijs waar overal neon symbolen zweven die telkens voor een andere uitdaging staan. Ga je die aan en slaag je daarenboven ook in je opzet, dan worden er enkele duizenden skateboards van jouw merk verkocht. Doe je er nog nog een schepje bovenop en haal je ook de extra uitdaging die aan iedere missie vasthangt, dan vliegen er nog een paar duizend extra boards over de toonbank. Wanneer je een zogezegde mijlpaal bereikt, dat wil zeggen dat je een bepaald aantal boards verkocht hebt, ontvang je een extraatje zoals een nieuwe skater voor je team (want je staat er deze keer niet alleen voor), of een eigen skatepark.
Botten breken is de boodschap
De missies liggen mooi verspreid over de de vrij uitgebreide stad en zijn ook erg gevarieerd. Zo kan je deathraces rijden waarbij je uiteraard als eerste moet finishen, het opnemen tegen pro's in allerlei wedstrijdjes, tricks uitvoeren voor de camera en last but not least maakt de hall of meat terug zijn opwachting. Hierin is het de bedoeling dat je 'zo mooi mogelijk' tegen de vlakte gaat en liefst ieder botje in je lichaam breekt. Klinkt pijnlijk, maar ik kan je garanderen dat het dikke fun is. Verder moet je je tijd ook niet verdoen aan het skaten van de ene missie naar de andere, al kan dat natuurlijk wel, want via de challenge map is het mogelijk te teleporteren van de ene uitdaging naar de andere. Enig minpuntje hier is dat er in de lijst met uitdagingen niet wordt aangeduid of je een bepaalde missie al eens geprobeerd hebt. Hoogstwaarschijnlijk heb je die uitdaging namelijk aan de kant gelaten omdat je er na heel wat frustrerende pogingen nog niet in geslaagd bent, en dat wil je uiteraard niet telkens opnieuw meemaken.
Deathrace, waarbij je als eerste moet aankomen, is maar één van de vele mogelijke missies.
Ben je die missies op je eentje even beu, dan kan je ook alle uitdagingen online aangaan en daar hebben we dan meteen de tweede grote vernieuwing. In een team met vrienden of onbekenden, aan jou de keus, neem je het in een bepaalde uitdaging op tegen andere virtuele skaters. Heb je niet meteen een specifieke uitdaging in gedachten, kies je simpelweg voor de 'snelle match' waarin je onmiddellijk in het eerste team met een vrij plekje terechtkomt. Uiteraard kan je samen met je vrienden ook een online team samenstellen, een EA Skate Crew zoals dat in het spel heet, en daar zit net de fun van Skate 3. Hebben jullie altijd al beweerd de beste virtuele skaters te zijn, dan kan je dat nu bewijzen door met je team de wereldwijde ranglijst te veroveren.
Als je alle plekjes in Port Caverton gezien hebt, of gewoon even zin hebt in iets anders, dan kan je aan de slag in je eigen skatepark. Hierin kan je ieder voorwerp draaien en verplaatsen en een heel gamma aan objecten toevoegen zodat het park er precies uitziet zoals jij dat graag wil. Ben je klaar met je park, dan kan je er uiteraard een potje gaan skaten, maar je hebt ook de mogelijkheid om het online te delen zodat anderen er skateplezier aan kunnen beleven.
Compleet skatesfeertje
Wanneer je jouw creatieve geest helemaal hebt laten gaan, kan je skatepark er prachtig uitzien en het is duidelijk dat ook de ontwikkelaars bij EA dat hebben gedaan, want de skatestad ziet er erg goed uit. Het jammere is dat de personages daar een beetje tegen afsteken, want die zijn net iets minder mooi, al kunnen we dat wel even door de vingers zien. Daarenboven heeft EA ook gezorgd voor een leuke soundtrack die het skatesfeertje compleet maakt met ondere andere tracks van Mobb Deep en Them Crooked Vultures.
De skaters zelf hadden er net iets beter kunnen uitzien.
Skate 3 is dus vast en zeker een waardige opvolger geworden voor de twee eerdere succesvolle delen, maar voor het vierde deel van de serie wil ik EA toch graag één tip meegeven: sleutel een beetje aan de Nederlandse vertaling. Want geef toe, je leest na een succesvolle missie toch liever 'Owned!' of 'Killed!' in plaats van 'Veroverd' of 'Gedomineerd'?
Skate 3 heeft de hoge lat van de eerste twee delen makkelijk kunnen halen en heeft zelfs nog enkele extraatjes toegevoegd. Hardcore skaters kunnen namelijk kiezen voor een zeer hoge moeilijkheidsgraad, terwijl groentjes dan weer voor een instapniveautje kunnen opteren. Daarnaast heeft ook het online gedeelte een nieuw jasje gekregen, want alles gebeurt nu in teams. Je kan je aansluiten bij een willekeurig team, maar het leukste is natuurlijk om samen met je vrienden een Skate Crew op te starten en daarmee de virtuele skatewereld te veroveren. Voor zowel Skate-leken als voor die hard fans heb ik dus maar één boodschap: kopen!