Nu Jij Afbeelding
: (Registreren)
 

LEGO Rock Band

Wii-Preview geschreven door Claudia Tluk op 13-10-2009.

N4G : News for Gamers Insert Coins

Toen LEGO en Star Wars enkele jaren geleden samen in één game opdoken, werden menig paar wenkbrauwen gefronst. De combinatie werd echter een groot succes en al snel kwamen ook Indiana Jones en Batman aankloppen bij de Deense blokjesgigant. LEGO Rock band is de volgende stap in de serie en wij van Next-Games zochten met plezier voor je uit of ook dit binnenkort een topper zal worden.

Er waren bij iedere LEGO-game al critici die vonden dat de combinatie van de twee verschillende franchises niet helemaal klopte en dat is bij LEGO Rock Band niet anders: de samenhang tussen de typische humor van de LEGO-games en een muziekgame is namelijk ver te zoeken. Mocht je de characters van de originele Rock Band-games simpelweg vervangen door gele mannetjes, dan zou die kritiek inderdaad kloppen, maar ontwikkelaars Traveller's Tales en Harmonix zijn veel verder gegaan dan dat. En het is net daarom dat we denken dat ook deze combinatie zal slagen.

Familieplezier als hoofddoel
Eerst en vooral heeft deze game een duidelijke doelgroep voor ogen: het gezin. Bij LEGO ligt dat deel van de bevolking natuurlijk voor de hand, maar Rock Band lijkt daar op het eerste gezicht minder bij te passen. Toch zijn de ontwikkelaars erin geslaagd om die combinatie te doen slagen en dat zien we al meteen aan de tracklist. Voor het jongere publiek vinden we daar songs als 'Girls and boys' van Good Charlotte en 'So What' van Pink terug die toch net iets meer 'poppy' klinken dan we van de serie gewoon zijn. Voor de ouders vinden we dan weer enkele golden oldies terug zoals 'The Final Countdown' van Europe en 'Every Little Thing She Does is Magic' van The Police.

Maar de songs zijn natuurlijk niet het enige dat deze doelgroep moet aantrekken. Een ander, mogelijk nog doorslaggevender element, is de Super Easy-moeilijkheidsgraad. Hierin moet je helemaal niet op de kleuren letten, maar moet je enkel en alleen op het juiste moment de noten aanslaan zoals we dat eerder al zagen in de beginner-modus van Guitar Hero. Voor de meesten onder ons klinkt dat een beetje belachelijk, maar heel wat kleine kinderen, en natuurlijk ook totaal onervaren ouders, zullen apetrots zijn dat ook zij Rock Band kunnen spelen. Schrik nu wel niet als je niet tot één van deze twee groepen behoort, want je kan nog altijd op expertniveau aan de slag.


David Bowie zal de mama's moeten aanzetten het spel in huis te halen.



Ook het samenstellen van de band is voor honderd procent kindvriendelijk gemaakt. Je kan je virtuele LEGO-mannetjes namelijk zelf van kop tot teen samenstellen, net zoals je vroeger je echte poppetje wel eens van een cowboy in een indiaan veranderde. Die typische LEGO-accessoires, zoals een houten been of een duikershelm, zijn overigens ook aanwezig. Uiteraard kan je niet alleen je figuurtjes customizen, maar ook je instrumenten en na een tijdje zelfs je wagen.

Typische LEGO-humor opnieuw aanwezig
Wat doet een wagen nu in hemelsnaam in een muziekgame, hoor ik je denken. Wel, in deze LEGO Rock Band is nog steeds de carrièremodus aanwezig en daarin moet je in je eigen wagen van concert naar concert rijden. Dit keer vinden die natuurlijk niet plaats in louche bars, maar op leuke plekjes met elk een eigen thema. Tussen de optredens door zal je ook regelmatig cutscenes zien opduiken die bol staan van de typische LEGO-humor. Het hele carrièregebeuren zal ook veel meer dan vroeger een echt verhaaltje vormen waarin je bandleden in allerlei grappige situaties terecht zullen komen.

Naast de carrièremodus vinden we in deze game ook het leuke 'Rock Power Challenge' terug waarin je letterlijk de pannen van het dak moet spelen. Het is namelijk de bedoeling dat je een gebouw helemaal sloopt door een song zo goed als perfect te spelen. Hoe meer noten je goed speelt, hoe meer glasscherven en bakstenen je door de lucht zal zien vliegen. Als we even terug kijken naar de doelgroep, past deze modus misschien niet helemaal in het plaatje maar ach, kinderen mogen zich toch ook eens uitleven, toch?


Een skelet met een punkkapsel? Geen probleem in LEGO Rock Band!



Het is ondertussen al duidelijk dat de LEGO-figuurtjes en het hele sfeertje er rond prominent aanwezig zijn, maar ik wil jullie de volgende details toch ook niet onthouden. Zo hoort bij een muziekgame de sound natuurlijk tiptop in orde te zijn en daar is volledig aan voldaan dankzij de aanwezigheid van het geluid van rommelende blokjes en het alom bekende klikgeluidje. Ook op visueel vlak zie je dat er goed is nagedacht over de combinatie Rock Band � LEGO, want de noten die op je afkomen zijn niet langer gewoon vierkantjes, maar natuurlijk de Deense bouwsteentjes.

Na wat er tot nu toe bekend is over de game, ben ik ervan overtuigd dat ook deze combinatie weer zal aanslaan. De vraag is alleen of ook de doorsnee gamer het spel massaal in huis zal halen. Om de stevige tracklist moet je het niet doen, maar de nostalgie die LEGO naar boven zal halen, kan je dan misschien wel weer overtuigen.

LEGO Rock Band trekt helemaal de kaart van de familiegames. Het spel belooft de jongste rockers samen met hun ouders een potje te laten jammen en dat concept zou wel eens kunnen gaan aanslaan. Voor de jonge generatie vinden we poppy rocksongs terug terwijl er voor de ouderen enkele hits uit de oude doos op het programma staan, en dit alles natuurlijk in een humoristisch LEGO-jasje. Papa en mama weten dus alvast wat ze Sinterklaas zullen influisteren als cadeautip voor hun kleine spruit.

Reacties





Selore / 13-10-2009 13:35
Best stoer :P