Laatste feature
: (Registreren)
 

Kick-Ass

Pc/Mac-Feature geschreven door Thijs Morlion op 19-04-2010.

N4G : News for Gamers Insert Coins

Wie heeft er als kleine jongen (of meisje) nooit van gedroomd om een superheld te worden, eentje zoals Batman met z'n Batmobiel of Spiderman die gezwind door de stad zwierde? Wel, jouw dromen (indien die er nu nog zijn natuurlijk) komen in vervulling met Kick-Ass, een film van Matthew Vaughn die op het eerste zicht weer een slechte superheldenfilm is die volgepropt zit met clichés, maar niets is minder waar. Lees en geniet!

Het verhaal begint bij Dave Lizewski (gespeeld door Aaron Johnson), een doorsnee student die zoals elke tiener zijn problemen heeft: onzichtbaar voor het vrouwelijk geslacht, te veel huiswerk naar z'n zin en een chronische masturbeergewoonte. Samen met zijn twee vrienden leest hij hele dagen strips in hun lokale stripwinkel. Het is die liefde voor strips die Dave aanzet om een superheld te worden. Wanneer hij een gesprek voert met z'n vrienden over hoe fantastisch het wel niet moet zijn om een superheld te worden en waarom niemand dat al heeft geprobeerd, besluit hij dan maar om er zelf eentje te worden.

Nadat Dave zelf enkele keren is afgeranseld door crimineel gespuis, heeft hij er meer dan genoeg van en is hij erg vastberaden om de wereld (of toch om te beginnen, de stad) te vrijwaren van alle duistere gedrochten. Hij koopt zichzelf online een groen duikpak en fabriceert er een supermanpak mee. Hij doopt zichzelf tot Kick-Ass en oefent alvast wat voor de spiegel. Er ontbreekt echter iets fundamenteels aan Kick-Ass: hij heeft geen superkrachten die hem kunnen helpen in de strijd. Dave's of liever gezegd Kick-Ass' eerste missie loopt daarom verkeerd af en hij eindigt helemaal naakt in het hospitaal met wat bandensporen op zijn tronie en een mes in z'n buik. Van een superheld gesproken!

Van nobody to somebody!
Net door dit voorval gaat het gerucht rond dat Dave homo is. Hier krijgt z'n leven een eerste wending: het meisje waarop hij al zo lang verliefd is, ziet hem plots staan. Vanaf dan spreken ze regelmatig af in de comic shop en wordt Dave een vaste vriend. Dit zorgt voor grote hilariteit bij z'n vrienden omdat hij niet durft zeggen dat hij geen homo is. De tweede wending heeft te maken met Kick-Ass. Na in elkaar geslagen te worden, geeft Kick-Ass niet op. Hij besluit verder te doen en zijn volgende 'missie' is een groot succes, want de buitenstaanders juichen hem toe en filmen z'n goeie daad die prompt op het net verschijnt. De media pikt dit op en Kick-Ass is gelanceerd samen met al z'n merchandising die erbij hoort... alleen weet niemand dat dit Dave is.

Al gauw trekt deze mediaheisa de aandacht van twee andere superhelden, namelijk Big Daddy en Hit-Girl, respectievelijk vader en dochter, die op wraak zinnen. Gangsterbaas Frank D'Amico heeft er namelijk voor gezorgd dat Big Daddy's vrouw overleed en dat Big Daddy zelf als agent in de cel is gevlogen wegens zogezegde ongeoorloofde maffiapraktijken. En nog een klein detailtje over de dochter: ze is elf jaar en houdt helemaal niet van poppen en speelgoed, maar van wapens en vlindermessen!Het jolige trio trekt ten strijde tegen Frank D'Amico die al snel heel wat van z'n gangsters ten onder ziet gaan en zoals iedere gangsterbaas zal die dat niet zomaar laten gebeuren. Hij zet een prijs op het hoofd van Kick-Ass en al gauw ontstaat er een spontane klopjacht onder de gangsters naar Kick-Ass en z'n gemaskerde vriendjes. Tot de zoon van Meneer D'Amico met een geniaal plan komt...

Originele clichés
Het lijkt er misschien op dat dit weer een slechte superheldenfilm zal zijn met de standaard 'Bad vs. Good'-plot, niets is echter minder waar. De film is inderdaad doorspekt met clichés en superheldenoneliners, maar deze zijn overgoten met een heerlijk originele mengeling van actie, romantiek en humor. Hoewel deze film het label 'restricted' meekrijgt (onder zeventien jaar heb je dus begeleiding nodig van een volwassene) is dit nog een milde beslissing, want het gehalte aan actie is erg hoog en niet gecensureerd. Niets heeft mij er dus van weerhouden eens goed te lachen met een elfjarig meisje dat een hele bende gangsters een schop onder de kont geeft en goochelt met vlindermessen alsof het 'kinderspel' is. Dit alles wordt in de film op een voortreffelijke manier in beeld gebracht met flitsende beelden en een heleboel special effects.

Matthew Vaughn heeft ook enkele verwijzingen naar Batman (Big Daddy, de MistMobiel), Spiderman (de romance tussen superheld en z'n liefje) en Superman in zijn film gestopt. Dit voor soms een ietwat satirisch doeleinde, maar zeker ook als een ode aan al de fantastische superhelden waarvan wij in onze jeugd dubbel en dik mochten genieten. De acteurs leveren bovendien uitstekend werk en weten hun personages elk op hun manier op een voortreffelijke wijze te vertolken. De beelden worden ondersteund door prachtige muziek die het afmaakt. Met muziek van onder andere The Prodigy en Mika zul je jezelf een paar keer betrappen op het tikken met je vinger op de maat! Al deze factoren maken van Kick-Ass een regelrechte kaskraker en de film verdient zeker een plaatsje in de kast van menig filmliefhebber.

Kick-Ass is het schoolvoorbeeld van hoe een cliché onderwerp kan worden omgevormd tot een film waar iedereen hartelijk mee kan lachen. Deze film heeft overigens de meest hilarische openingscène ooit en dat is toch wel erg belangrijk, want de kijkers zijn meteen in de stemming. Neem daarbij dat Matthew Vaughn de spanning en de humor tot het einde kan doortrekken en je hebt een pracht van een film. Zelden heb ik nog zo hard gelachen in de cinema.

Reacties

Clau87 / 19-04-2010 00:32
Ik heb vrijdag in de cinema hier de trailer van gezien en leek me idd wel grappig, maar niet per se een echte cinemafilm dus ik ga wss even wachten tot ik 'm thuis kan zien.
Fodbaddun / 19-04-2010 00:34
Het is toch wel een plaatje om op groot scherm te bekijken denk ik :p

Met al die special effects enzo, op een tv-scherm heeft dat al direct wat minder effect ^^
Clau87 / 19-04-2010 12:27
Mhh ja dat mss wel, in de trailer zelf zaten niet echt special effects.
TmoomT / 19-04-2010 16:23
Ik heb hem gisteren gekeken en hij is echt helemaal GEWELDIG! Beste film die tot nu toe dit jaar in de bios heeft gedraaid.
Folkert / 19-04-2010 17:12
Ik heb hem ook gekeken. En ik vond 'm tof =D

Kijkwijzer heeft hem overigens beoordeeld als 12 jaar en ouder _O-

En nog een foutje:

'Dit zorgt voor grote hilariteit bij z'n vrienden omdat hij niet durft zeggen dat hij homo is.'

Je ziet hem vast wel.
Fodbaddun / 19-04-2010 18:57
De ratings kunnen inderdaad verschillen van land tot land.

Ik vind echter een rating van 12 veel te laag :p
Colt / 19-04-2010 19:22
Help mij Folkert, want ik zie het echt niet.
Folkert / 19-04-2010 21:51
Grapjas snel even veranderd de zin. =P
Fodbaddun / 19-04-2010 23:05
U zegt mij de fout, ik verander hem ;)

Tnx voor de opmerking overigens ^^