Laatste feature
: (Registreren)
 

iPad

iPad-Feature geschreven door Jonathan Meesschaert op 16-04-2010.

N4G : News for Gamers Insert Coins

Apple is niet bang van experimenteren, want dankzij hun goed geoliede marketingmachine zou zelfs een door Steve Jobs gelaten wind voor honderden euro's aan miljoenen mensen verkocht worden. Toen Apple twee maanden geleden de iPad aankondigde, was iedereen uiteraard sceptisch. Wat is het nut van een oversized iPod Touch als men er geen nood aan heeft? De iPad is uit in Noord-Amerika... en wij hebben hem!

Om met de deur in huis te vallen: de iPad is zichtbaar een extra large iPod Touch en niet meer dan dat. Het bevat geen extra opties zoals een camera of een usb-poort en dus is het apparaat absoluut zinloos als je een laptop hebt én een iPod Touch of iPhone. De applicaties die op dit moment zijn verschenen, zijn 'grotere' versies van de bestaande iPhone-apps en het is geen toestel waar je ook maar iets van muziek op zal gaan beluisteren, want dat lijkt onnatuurlijk.

Meer dan een muziekspeler
Dus wat maakt het nieuwste speeltje dan uniek? Heeft het nog zin om allemaal massaal dat zeldzame paarse eurobiljet of zelfs meer af te geven aan die op geld geilende geek aan de kassa? Ondanks dat de iPad enkel de functies van de iPod Touch heeft, is het om te beginnen geen muziekspeler. Door het grote scherm voelt de iPad eerder aan als een computer dan als een gadget. Het on screen-toetsenbord is daarnaast in de zijdelingse houding bijna net zo groot als een echt laptopklavier, waardoor zelfs blind typen bijna mogelijk is. Voorlopig tikken we op de redactie nog met twee tot vier vingers, maar het begint steeds beter en sneller te gaan. Leuk om te weten: deze review is volledig op de iPad geschreven.Want Apple doet er alles voor om het toestel niet onmiddellijk te laten afschrijven als nutteloos gadget. Zo kan je in de App Store het volledige iWorks voor de iPad aanschaffen. Pages, Keynote en Numbers zijn per stuk beschikbaar voor 9,99 USD, waardoor je dankzij de relatief lage prijs toch volwaardige kantoorsoftware kan hanteren. Teksten opmaken in Pages, spreadsheets en berekeningen uitwerken met Numbers of je presentaties op weg naar het kantoor even overlopen via Keynote; het is allemaal mogelijk. De bestanden zijn eenvoudig via iTunes over te zetten, al hadden we liever gehad dat de bestanden rechtstreeks via een mappenstructuur beheerd konden worden.

Door de iPad professionelere aandacht te geven, zorgt Apple er al zeker voor dat de bedrijfswereld het apparaat zal opnemen. Toch hebben niet enkel de zakenlui baat bij het ding, want zo is ook de iBooks Store gloednieuw. Deze applicatie die je gratis kunt downloaden, biedt je de mogelijkheid om een hele reeks betalende, maar ook gratis boeken te downloaden. Vervolgens kan je het boek gewoon lekker lezen en doorbladeren, zoals je dat in het echt ook kan. Een kleine test wees uit dat de volledige Twilight-reeks beschikbaar was, maar dat de boeken over Harry Potter nergens te bespeuren waren. De applicatie werkt lekker en realistisch, het aanbod laat echter nog enigszins te wensen over. Overigens lijken de prijzen soms nog iets te duur tegenover wat je er in het echt voor zou betalen, dus er is nog werk aan de winkel.

Gaming en apps
Een belangrijk aspect, en voor ons toch wel het belangrijkste, is de iPad als gamingplatform. Sinds de release op 3 april staan er al heel wat games in de App Store klaar om gedownload te worden. We schrokken voornamelijk van de grafische kracht van het beestje. Een game als Mirror's Edge draait moeiteloos en ook racers spelen verschrikkelijk lekker. De sociale spelletjes van ngmoco:) zoals We Rule en Godfinger spelen nog beter op het grotere scherm van de iPad dan op de klassieke iPhone. Gratis games zoals een Patience of Dammen zijn beschikbaar en voelen aan alsof de iPad er altijd is geweest. Zowel een min- als pluspunt is het kunnen installeren van games voor de iPhone. Via een zoomknop worden de games verdubbeld in grootte, waardoor je dus ook full sized die ervaringen kan beleven, maar dit is soms iets te slordig gedaan en de App Store wordt echt verschrikkelijk onoverzichtelijk met al die dubbele applicaties.Het toestel is degelijk, voelt zeer natuurlijk aan en heeft weinig mankementen, maar er is nog niet zoveel te beleven naast de eerder genoemde onderwerpen. Het wordt dus rustig afwachten of de andere bedrijven net zoveel apps maken voor dit nieuwe toestel als voor de iPhone en of Apple nog interessante concepten lanceert. Voorlopig hebben we toch een groot minpunt te vermelden: door het grotere scherm lijken veel ontwikkelaars een ontzettend hoge prijs te vragen voor hun software, ook al hadden ze amper werk aan de ontwikkeling. Sommige games kosten nu al snel 14,99 USD en ook andere interessante apps zoals het takenbeheerprogramma Things kunnen al snel twintig dollar opeisen.

De iPad is op dit moment uit in de USA in drie versies: 16 gb, 32 gb en 64 gb. Die kosten respectievelijk 499, 599 en 699 USD. Deze edities hebben enkel de mogelijkheid om met het internet te connecteren via Wi-Fi. De 3G-modellen verschijnen eind april met een prijsverschil van 130 USD en zijn voorlopig enkel beschikbaar samen met een 3G-internetabonnement van AT&T. De toestellen worden eind april ook in vijf Europese landen uitgebracht, waaronder Engeland. België en Nederland vallen nog uit de boot, maar zouden in juni voorzien moeten worden van de iPad. Wie importeert moet rekening houden met douanekosten, verzendkosten én het moeilijk te gebruiken App Store zonder flinke omwegen. Bezint eer men begint!

Reacties

Hodgepodger / 16-04-2010 12:08
De Europese launch is een maand uitgesteld deze week, als ik me niet vergis, dus dat is niet langer eind april maar eind mei.

Verder heb ik om eerlijk te zijn vrij weinig aan de recensie: de enige oordelen die je zelf geeft zijn dat de Harry Potter-boeken niet beschikbaar zijn, dat sommige apps aan de dure kant zijn, en dat het toetsenbord goed werkt. Maar hoe is het battery-life in het echt, hoe groot is het bereik van de WiFi, hoe snel laden programma's, waarvoor zou ik hem willen gebruiken, welke apps werken het best, voelt ie zwaar aan (dus niet dat je er een boek op kan lezen, maar *wil* je er een boek op lezen).

Ik wil niet klagend overkomen, maar 99% van wat ik hier lees had ik ook in een persbericht van Apple kunnen lezen, of op Wikipedia. Van iemand die zelf een iPad heeft gekocht had ik meer interessante/nuttige into verwacht.
Matthew / 17-04-2010 05:54
Wegens een krappe deadline hebben we helaas niet alle informatie kunnen toevoegen, maar toch is er heel wat interessants verteld. Vragen zijn er om beantwoord te worden, dus bij deze:

- de batterij gaat tien uur mee. Als je de hele dag video's bekijkt, blijft dit ongeveer acht uur. Met Wi-Fi ingeschakeld is dit nog steeds tien uur. We zijn zeer tevreden over de tijdsduur.

- De Wi-Fi is een normale 802.11n-verbinding en heeft een gelijkaardig bereik als een laptop/netbook

- Waarvoor je hem zou willen gebruiken, heb ik vermeld: als zakelijk toestel of als gamingplatform. Als je een netbook of laptop hebt, dan ben je daar beter mee af.

- De iPad voelt wat zwaarder aan dan ik zou willen, maar het is perfect als je hem met beide handen vasthoudt als je bijvoorbeeld een film kijkt of een boek leest.

- De iBooks Store wordt zeer uitgebreid gebruikt ondertussen. Ik ben een fervent lezer, maar ben wegens tijdsdruk ermee opgehouden. Nu heb ik altijd een boek bij de hand en ben ik sneller geneigd iets te lezen.
Japanfreak / 17-04-2010 10:22
Ik zou nog steeds geen 500 euro aan zo'n simpel ding willen uitgeven. Ik kan een laptop van dezelfde prijs kopen met evenveel mogelijkheden.