Nu Jij Afbeelding
: (Registreren)
Een demonstratie van de nauwkeurigste besturing ooit!

Tiger Woods PGA Tour 10

Wii-Review geschreven door Tom Van den Broecke op 18-07-2009. RS: 136

N4G : News for Gamers

Laten we zeggen dat golfen niet meteen een sport is die hoog op mijn verlanglijstje staat. Ik hou niet zo van de 'burgerijsfeer' die rond golfdomeinen hangt en al evenmin van vijftigers die zich in een vreemd pakje met een tas golfclubs in de hand richting de baan begeven. De elektrische autootjes waarmee ze rondrijden over het grasveld, vind ik dan weer wel leuk, maar dat houden we even terzijde. Kortom: golfen interesseerde me niet echt en Tiger Woods was waarschijnlijk de enige beoefenaar die ik bij naam kende. Gelukkig was dat dan weer genoeg om mijn interesse te wekken voor Tiger Woods PGA Tour 10 voor de Wii, zeker omdat de gloednieuwe Wii MotionPlus wordt ondersteund! Slaat EA Sports het golfballetje volledig mis of hebben ze mijn interesse voor de sport wel degelijk gewekt?

Wie mij een beetje kent, weet dat ik Gamerankings geregeld een bezoekje breng. Vooral voor games die bij ons later verschijnen dan in Amerika, is deze site erg handig, omdat je zo vooraf kan weten of het spel een topper of een tegenvaller is en je je daar dan mentaal op kan voorbereiden. Voor games die ik moet recenseren, gebruik ik Gamerankings dan weer bijna nooit om de simpele reden dat ik mijn objectiviteit niet wil schaden. Toch bemerkte ik enkele dagen geleden toevallig dat Tiger Woods PGA Tour 10 in de top 10 stond van beste Wii-games tot nu toe. Gelukkig kon ik die gedachte goed uit m'n hoofd zetten tijdens het spelen van de game en heb ik na enkele uren intensief golfen een objectief oordeel geveld over het spel. Of dit cijfer strookt met de mening van het Amerikaanse publiek, vertel ik je de komende minuten.

Mr. Bombastic
Toen ik Tiger Woods voor het eerst in mijn Wii stak (het spel natuurlijk, niet Tiger Woods in hoogsteigen persoon...), werd ik meteen overweldigd door de bombastische indruk die het spel op mij maakte. Het hoofdmenu zat namelijk volgepropt met modi en opties en ik wist niet waar ik eerst moest kijken of klikken. Om kennis te maken met de game, koos ik dan maar voor My Career waarin je volgens de handleiding als beginneling in de competitie gegooid zou worden en stap voor stap beter moest worden. Ideaal, want een beginneling was ik wel. Met uitzondering van Wii Sports had ik nog nooit een virtuele golfclub aangeraakt en PGA Tour 10 had dus de eer me (opnieuw virtueel) te ontmaagden in dit genre.

Het bombastische gevoel waarover ik het had, hield zeker niet op bij het starten van de My Career-modus. Na een korte tutorial waarin jouw persoonlijke coach bondig de kneepjes van het golfen uitlegt, wordt je namelijk gevraagd een personage te creëren. Van een sportgame had ik dit niet meteen verwacht, maar PGA Tour 10 gaat hier nogal ver in. Elk piepkleine detail aan het uiterlijk van het personage kan je aanpassen, tot de diepte van je oogkassen en de stand van een moedervlekje toe, en ook de kwaliteiten van je golfer kan je vooraf al wat verbeteren. De goede indruk was dus gemaakt en het eigenlijke spelen moest nog maar beginnen. Dat belooft wat!

Onnauwkeurig
Maar laten we voor de uitdieping van de carrièremodus toch eens even kijken naar de besturing, iets waarmee de Wii-versie zich normaal gezien zou moeten onderscheiden van zijn broertjes voor de andere systemen. Je moet niet treurig zijn omwille van bovenstaande tussentitel; die is enkel bedoeld voor de arme zielen onder ons. Voor wie de Wii MotionPlus namelijk reeds in bezit heeft of bereid is twee tientjes meer te betalen voor het accessoire, is de besturing van Tiger Woods PGA Tour 10 ongelooflijk nauwkeurig. Het verschil in het wel of niet gebruiken van de MotionPlus is hierdoor haast onbeschrijfelijk en ik schrok me dus ook rot toen ik het verschil aanvoelde. Zonder Nintendo's nieuwste gadget werkt het golfen ook wel, maar zal je slag minder gedetailleerd worden overgezet op het scherm en vooral het 'putten' (de afwerking op het einde) erg moeilijk verlopen. Mét de Wii MotionPlus zal er een wereld van ongekende precisie voor je opengaan: de bewegingen worden perfect en zonder ook maar enig foutje overgezet en de kleinste afwijking die je hand maakt, zal de baan van het balletje beïnvloeden. Niet alleen uiterst nauwkeurig dus, maar ook erg realistisch en vooral ook moeilijk! Met de traditionele besturing kan je foutjes vaak nog verdoezelen, maar dat is compleet verleden tijd met de MotionPlus. In de loop van de speelsessies ben ik dus ook enkele keren erg gefrustreerd en woedend geweest, maar het 'leuke' eraan was dat die ergernis eigenlijk steeds aan mezelf lag omdat het mijn arm of mijn hand was die de fout maakte en niet de Wii Remote. De eerste pluim is binnen!


Dit kan enkel goed aflopen met de MotionPlus!



Eigenlijk zou ik deze recensie hier kunnen besluiten omdat een golfgame met goede besturing gewoonweg meteen gelijk staat aan een goede game an sich, maar dit alles moet natuurlijk wel in een mooi geheel gegoten worden. Ik was begonnen met de My Career-modus en daar zal ik de draad dus verder opnemen. Na het creëren van je personage kan je meteen meedoen met drie grote events: de PGA Tour, de FedEx-cup en de losse Tournaments. De PGA-tour is het grootste event waarin je een kalender voorgeschoteld krijgt en mee kan doen aan alle wedstrijden met als doel er zoveel mogelijk te winnen en op die manier geld en experience points te verdienen. De FedEx-cup is een kleinere, maar niet minder prestigieuze wedstrijd waarin je de ondertussen opgedane ervaring in de praktijk kan brengen en in de zware Tournaments kan je unlockables voor andere modi vrijspelen. Tussen deze drie bezigheden door kan je beter materiaal aanschaffen, sponsors zoeken en je golfclubs afstellen. De opties zijn eindeloos, het plezier en de levensduur gelukkig ook.

MadWorld
Maar zoals je ondertussen al wel gewoon bent in mijn schrijfsels, kan ik niet altijd zo positief blijven. Er is altijd wat ruimte nodig voor zwaardere en minder fraaie woorden. Wie zich mijn review over MadWorld herinnert, weet vast nog dat ik op grafisch vlak één erg groot minpunt had ondervonden tijdens het spelen van die game: het spel ondersteunde namelijk niet de 'HD'-beeldoptie van de Wii waardoor onze Full HD-televisie plots van 60Hz naar 50Hz sprong en de resolutie verlaagde. Ditzelfde probleem moest ik jammer genoeg ook vaststellen bij het opstarten van PGA Tour 10 en opnieuw doet het erg veel pijn in mijn hart. Het heeft namelijk een groter gevolg dan je denkt voor mensen met een Component kabel en grote televisie: het beeld wordt niet volledig gevuld en alles ziet er wat flets en onscherp uit. Al helemaal jammer wordt zoiets als je moet vaststellen dat de gameplaybeelden op zich wel verzorgd en kleurrijk zijn en alles er netjes uitziet. Waarom EA Sports deze keuze heeft gemaakt, is voor mij dus een groot raadsel, maar ik hoop dat de ontwikkelaar dit soort foutjes in het vervolg drastisch vermijdt!


Het spel ondersteunt het Weerkanaal, dus zorg maar dat het niet regent bij je thuis!



Ach, laten we de slordigheden van één of andere luie Amerikaan even laten voor wat ze zijn en ons weer concentreren op het gigantisch aantal modi en submodi die Tiger Woods PGA Tour 10 ons biedt. Wil je zo snel mogelijk met één tot vier spelers een potje golfen? Dan kies je in het hoofdmenu best gewoon de eerste Play Now-optie waarin je, na het bepalen van de moeilijkheid en het aanpassen van enkele instellingen, meteen op de golfbaan wordt geslingerd. Die moeilijkheid wordt niet alleen bepaald door Easy, Medium of Hard, maar ook door de keuze uit de All-Play-, standard- of advanced-stand. All Play is enkel voor de erg jonge gamers onder ons of voor mensen die nog nooit van het bestaan van golfen afwisten. Het wordt je namelijk wel heel makkelijk gemaakt doordat de baan van je golfballetje vooraf wordt weergegeven en de afwijking van je slag hier niets aan beïnvloedt. Ben je dus een beginnende golfer, maar wil je jezelf niet voor de gek houden, dan kan je net zoals ik gaan voor de standard-stand. De afwijking van je Wii Remote heeft hierbij wel degelijk effect op de baan van je balletje en er wordt niet vooraf aangeduid waar het ding terecht zal komen. Waar het je dan wel wat makkelijker wordt gemaakt, is in de laatste fase, het putten. Er worden lijnen getekend die de hellingsgraad van de ondergrond weergeven, zodat je weet waar het balletje naartoe dreigt af te wijken én je kan één keer een preview oproepen van de baan die golfbal zal maken. Dit alles is dan weer niet het geval bij de laatste optie, de advanced-stand, waar je enkel en alleen een beroep kan doen op je eigen inzichtvermogen en misschien de nodige dosis geluk.

Meer
Veel interessanter dan de Play Now-modus is het Game Modes-scherm waarin allerlei speltypen worden opgesomd die met golfen te maken hebben. Het valt meteen op dat de nadruk hier en in het vervolg van de modi wordt gelegd op multiplayer-plezier, want iets meer dan de helft van alle spelmodi kan je enkel spelen met één of meerdere vrienden. Deze verschillende speltypen zijn geordend volgens drie categorieën: Traditional, Arcade en Mini-Games. De traditionele submodi zijn erg brave variaties op het golfen met zaken zoals het vormen van teams, het spelen op éénzelfde balletje met verschillende spelers of het behalen van enkele doelstellingen. Interessanter wordt het met de submodi die onder de Arcade-categorie staan, want hierin staan zoveel mogelijk fun en zo weinig mogelijk regels centraal. Stuk voor stuk zijn deze speltypen origineel bedacht en leuk om te spelen: ringen waardoor je de bal moet slaan en battles die je onder elkaar moet houden om elkaar zo golfclubs afhandig te maken zijn slechts enkele van de vele opties. De Mini-Games voelen ook erg goed aan en opnieuw voel je dat er tijd is genomen om er allemaal originele spelletjes van te maken. Zo ben je het ene moment aan het mini-golfen en zit je vervolgens een bordspel te spelen aan de hand van het slaan van golfballetjes richting een bepaal vakje. Deze verzameling van traditionele- en arcade modi en de hilarische minigames zorgen ervoor dat het Game Modes-scherm gewoonweg goud waard is!

Maar er is meer, nog véél meer! Ja, ook ik was verbaasd hoeveel er op zo'n Wii-schijfje past! Laat ik het eens hebben over de twee grote extra's die het spel bevat: Disc Golf en Golf Party. In die eerste modus heb je geen golfclub, maar een frisbee vast, die je in zo weinig mogelijk worpen in een metalen mand moet slingeren. Rekening houden met de wind is hier van cruciaal belang en ook de MotionPlus is wederom belangrijk om je worp goed te registreren. Disc Golf werkt naar behoren, maar zal toch geen modus blijven die je uren zal spelen. De drang om terug te grijpen naar het 'echte werk' is daarvoor veel te groot. Desalniettemin is dit een leuk idee van EA Sports om afwisseling te bieden en je golfclub even aan de kant te leggen.


Zet je vrienden voor aap en gooi die frisbee in de mand!



Golf Party is dan weer iets helemaal anders: het is een multiplayermodus die je kan spelen met twee tot vier spelers en waarin plezier maken centraal staat. Aan de hand van de leukste modi uit het Game Modes-scherm stel je een eigen wedstrijdje samen en strijd je met of tegen elkaar voor de overwinning. Golf Party moet je sowieso eens proberen als er vrienden langskomen, want de hoge 'funfactor' gecombineerd met het verslavende effect van deze stand zorgen ongetwijfeld voor uren speelplezier!

Pay & Play
En zo zijn we na een kleine 2000 woorden gekomen bij de laatste, maar zeker niet minst belangrijke modus van PGA Tour 10, meer bepaald de online-modus. Ik moet zeggen dat ik daarvoor op voorhand wel wat was afgeschrikt, want op het hoesje van het spel staat het rode Pay & Play-logo afgebeeld. Gelukkig hoef je niet te betalen om het tegen andere mensen op te nemen; Nintendo Points hoef je enkel te besteden als je in de Career Mode je personage wilt voorzien van erg mooie, maar even nutteloze items. EA heeft wederom gezorgd voor een vlekkeloze online-modus die erg overzichtelijk en snel is. Je hebt de keuze uit Simultaneous Play en de online Tournaments. In de eerste stand neem je het op tegen een persoon die ook online is om een wedstrijdje te golfen en te bepalen wie van jullie het best is. Veel uitdagender zijn de Tournaments die zijn onderverdeeld in Daily- en Weekly Tournaments die, zoals de benaming al verraadt, dagelijks en wekelijks worden gehouden en waaraan elk PGA Tour 10-bezitter deel kan nemen. De opzet lijkt op een singleplayer-potje, maar je score wordt bijgehouden en de winnaar van de dag wordt in de bloemetjes gezet. De online-modus werkt erg goed en is een leuke uitbreiding voor eenzame zielen, maar jammer genoeg is deze niet altijd erg actief bezocht. Dit kan liggen aan het feit dat het spel nog maar net uit is en veel mensen nog twijfelen over de aankoop, of omdat gamers zich niet echt aangesproken voelen tot het golfgenre. Toch kan ik je verzekeren dat PGA Tour 10 de moeite waard zal zijn; lees dat maar in de volgende en laatste alinea...

Het heeft even geduurd voor ik het doorhad, maar Tiger Woods PGA Tour 10 voor de Wii is gewoonweg een pareltje geworden. Eigenlijk moet het spel bestempeld worden als topper, zeker in het beperkte assortiment van de Wii, maar daar zullen veel mensen het misschien niet mee eens zijn door de sport waar dit alles rond draait. Toegegeven, ook ik dacht eerst als golfleek dat dit niets voor mij zou zijn en het een erg droge recensie zou worden, maar na enkele uurtjes spelen kan je niet anders dan betoverd raken door de kwaliteit van het geheel. Er is enorm veel vrij te spelen, er zijn tientallen modi die stuk voor stuk de moeite waard zijn, de carrièremodus is enorm uitgebreid, de online-modus werkt perfect, de MotionPlus toont zich van zijn beste kant en voor mensen met twee tot vier Wii Remotes in huis kan de pret al helemaal niet op. Ook de muziek met het bekende EA Trax-systeem zit helemaal snor en de commentaar tijdens de wedstrijden is een leuke toevoeging. Laat je dus niet afschrikken door de sport waar dit spel om draait, want je zal ontdekken dat golfen even verslavend en uitgebreid kan zijn als voetbal, tennis of basketbal! Dit is de zomer van de kwalitatieve en nauwkeurige sportgames op de Wii en daar mag Tiger Woods PGA Tour 10 zeker deel van uitmaken. Wii MotionPlus verplicht!

Wie had ooit kunnen denken dat ik Gamerankings gelijk moet geven en Tiger Woods PGA Tour 10 met zo'n hoog cijfer mag belonen? EA Sports heeft met dit vierde Tiger Woods-spel voor de Wii meteen de beste golfgame aller tijden gemaakt waarbij de ongelooflijk precieze besturing met de MotionPlus de grootste troef is. Dit, gecombineerd met verzorgde graphics, leuke deuntjes en een overrompeling van spelmodi, zorgen voor een game die uren, dagen, weken en zelfs maanden in je Wii kan blijven zitten. Een uitgebreide offline multiplayer zorgt voor de nodige dosis fun terwijl de vlotte online modus je dag na dag uitdaagt met nieuwe, wereldwijde Tournaments. Ach, je hebt het ondertussen al wel begrepen, zeker? Laat ik afsluiten met een citaat uit een Amerikaanse review: "How did they fit all this on one DVD?" Dat vroeg ik me soms ook af...

Score

Gameplay
 
48/50
Graphics
 
16/20
Sounds
 
17/20
Moeilijkheidsgraad
 
5/5
Tijdsduur
 
5/5
Eindscore
 
91%

Reacties





Clau87 / 18-07-2009 11:09
Mhh, misschien ga ik deze toch ook maar eens aanschaffen.