Nu Jij Afbeelding
: (Registreren)
Een potje nostalgie is altijd leuk.

Pajama Sam: De Helse Jacht op de Duistere Nacht

Wii-Review geschreven door Claudia Tluk op 23-07-2009. RS: 108

N4G : News for Gamers

Een groot deel van onze bezoekers zal stiekem moeten toegeven vroeger verzot te zijn geweest op pc-games als Putt-Putt, Freddi Fish en Pajama Sam. Onze vriend Freddi maakte in februari al zijn Wii-debuut en nu heeft ook Pajama Sam voor deze overstap gekozen. Aangezien ik tot dat grote deel uit de eerste zin behoor, was ik dan ook verheugd om mij weer even een jaar of vijf te wanen met 'Pajama Sam: De helse jacht op de duistere nacht'.

Deze Wii-versie van Pajama Sam is een remake van het eerste pc-deel van onze slaapkamerheld. Je hebt hem dus misschien al eens gespeeld, maar dat is hoogstwaarschijnlijk jaren geleden dus geen reden om je niet nog eens even aan het avontuur te wagen. En die 'even' is wel heel letterlijk te nemen, want op een kleine twee uur kan je de aftiteling al zien verschijnen. Het feit dat ik 22 jaar ben en de game eigenlijk voor kleuters bedoeld is, kan daar natuurlijk ook wel iets mee te maken hebben.

Bang in het donker
Pajama Sam begint, hoe kan het ook anders, in de slaapkamer van Sam, een kleine jongen die schrik heeft in het donker. Dankzij Sams held Pajama Man gaat de kleine jongen vastberaden op pad om Duisternis te vangen. Hij kruipt daarvoor in de huid van zijn alter ego Pajama Sam en start het avontuur in zijn kleerkast die uitgeeft op het Land van Duisternis.



Zodra je dit duistere landschap betreedt, begint het echte point-and-click avontuur. Waar je in de pc-versie alles moest aanklikken met je muis, kan dat hier heel makkelijk met de WiiMote. Het hele beeld ligt bezaaid met allerlei voorwerpen die aangeklikt kunnen worden: meubels die een liedje opvoeren, dansende messen en vorken... je kunt het zo gek niet bedenken. Tussen al die voorwerpen liggen natuurlijk ook enkele dingen die je nodig hebt in het verdere verloop van het spel. Om die handige spullen tevoorschijn te halen, is het de bedoeling dat je de cursor helemaal onderaan het scherm plaatst, maar dat lukt helaas niet altijd even vlot. Bij de minste verkeerde beweging die je maakt, verdwijnen de voorwerpen weer uit beeld.

Nu we toch over de minpunten bezig zijn, zal ik het tweede punt van frustratie maar meteen bovenhalen: de autosave. Je kan wel zelf aangeven om de hoeveel minuten zo'n save plaatsvindt, maar door hier met tijd te werken, kan de game soms opgeslaan worden op een wel heel erg onhandig moment. Maar met deze twee minpunten zijn ook meteen alle slechte dingen over deze game gezegd, dus gaan we in positieve zin verder.

Aardig nadenken
Het grote doel in dit spel is, zoals al eerder aangegeven, Duisternis vangen. Daarvoor heeft Sam drie dingen nodig: zijn Pajama Man-masker, zaklamp en brooddoos. Om die drie dingen in bezit te krijgen, zal je doorheen de game heel wat raadsels moeten oplossen. Zo moet je een bootje bijvoorbeeld aan het verstand zien te brengen dat hij niet zal zinken als hij het water in gaat. De meeste raadsels zijn makkelijk en snel op te lossen, maar er zaten er toch enkele tussen waarbij zelfs ik aardig moest nadenken. Op een bepaald moment heeft mijn neefje van zes � auwch � mij zelfs moeten verder helpen. Ik wijt dat dan maar aan de kinderlogica die ik na 22 jaar helaas niet meer bezit.



Naast het grote avontuur kan je soms ook even tijd maken voor twee leuke minigames: 'Goudklompjes' en 'Kaas en Crackers'. Om de eerste minigame vrij te spelen, moet je het verste punt in de mijn opzoeken. Van daaruit begin je aan een rit doorheen 110 grotten waarbij je zoveel mogelijk goudklompjes moet verzamelen. Sommige zijn makkelijk op te nemen, maar af en toe moet je ook springstof gebruiken om het goud los te krijgen. De tweede minigame spreekt voor zich: drie op een rij halen met je kaas of je crackers. Doorheen het hele avontuur heb je ook nog een zij-opdracht: alle sokken die je in je kamer verloren bent, terugvinden. Als je de tien paar terugvindt, word je beloond met een leuk animatiefilmpje.

Zoals dat de gewoonte is bij gamereviews, moet ik nu ook even hebben over graphics, maar dan stel ik mij de vraag of kinderen van vijf jaar dat ook maar iets kan schelen? Een grafische hoogvlieger is Pajama Sam zeker niet, maar het gaat er bij zulke games gewoon om dat het er leuk uitziet voor de kinderen en dat doet het absoluut door de vele kleurtjes. Wat de muziek betreft, is ook gewoon gekozen voor de bekende Pajama Sam-klankjes en dat stoort zelfs oudere gamers helemaal niet. Alles past dus perfect in het kinderlijke plaatje.



Pajama Sam is kort samengevat een leuke en vooral ook educatieve titel voor de jongere gamers. Het spel straalt 100% kindvriendelijkheid uit en leert de kleintjes logisch nadenken. Uit puur nostalgische redenen moet je deze game echter niet aanschaffen. Stook liever je kleine neefje of nichtje op hem in huis te halen en speel daar even gezellig mee. Zo heb je meteen ook Pajama Sam-experts in de buurt die misschien wel meer zien dan jijzelf.

Pajama Sam: De helse jacht op de duistere nacht is een leuk point-and-click avontuur voor de kleinsten onder ons. Je kruipt in de huid van Pajama Sam en gaat zo op zoek naar Duisternis. Om die uiteindelijk te kunnen vangen, moeten er doorheen de game heel wat raadsels worden opgelost. Deze raadsels zorgen voor heel wat logisch denkwerk en dat maakt deze titel best leerrijk. Wil je de kinderen op woensdagnamiddag dus educatief bezighouden, dan kan je ze gerust achterlaten in de handen van Pajama Sam.

Score

Gameplay
 
37/50
Graphics
 
14/20
Sounds
 
14/20
Moeilijkheidsgraad
 
2/5
Tijdsduur
 
2/5
Eindscore
 
69%

Reacties





Matthew / 23-07-2009 15:50
Pure nostalgie!
Lavi / 23-07-2009 20:03
Het was beter voor op de Ds naar mijn mening. Vind het een beetje een 'zielig' spel voor op de Wii.
Matthew / 23-07-2009 23:12
Bijna elk gezin heeft een Wii, dus het is eigenlijk een goede keuze om die naar de Wii te brengen. De DS zou ook een goeie keuze zijn, maar ik denk niet dat oma of tante zou willen dat de stylus in de mond van het kleutertje zou verdwijnen.
Neon / 23-07-2009 23:38
Alsof ouders willen dat hun kinderen elkaar gaan slaan met de WiiMote. xD

Clau, toffe review. Helaas ken ik Pajama Sam niet. (A)