Nu Jij Afbeelding
: (Registreren)
 

Column: Problemen van de recensent: Deadlines

Nintendo-Feature geschreven door Matthew Deboysere op 30-06-2009. RS: 139

N4G : News for Gamers

Zoals jullie weten, besteden we bij Next-Games veel aandacht aan games (what's in the name). Normaal gesproken blijven we nogal achter de schermen en laten we jullie alleen weten wat we van spellen vinden. Aangezien er natuurlijk heel wat aan vooraf gaat voordat een stuk wordt gepubliceerd, leek het ons interessant om jullie eens een kijkje te geven in de gedachten van een recensent van Next-Games. Hierover vertellen we in de serie 'Problemen van de recensent', waarin redacteurs jullie vertellen waar zij mee kampen bij het schrijven van een review. In deze column vertelt Matthew jullie hoe de redactie precies omgaat met deadlines van artikelen.

Je maakt het maar mee. Bedrijf B stuurt een persbericht rond met een nieuwe trailer en een releasedatum voor Game G. Over twee maanden ontvangen we onze review copy. Redacteur R leest dit en reserveert deze titel onmiddellijk om te recenseren. Wij hebben een leuk systeem waarbij we zowel de regels "eerst komt, eerst maalt" als "één per klant" hanteren. Sinds die bevestiging krijgt de geplande recensie een datum die het best past in het schema: niet te laat na de release, maar ook niet zodat we alle reviews in één week hebben geplaatst. En het mag zeker niet zijn dat de redacteur te weinig tijd heeft gehad door privéredenen of gewoonweg de kwaliteit van de game zelf. Hierover wordt soms uren keihard over gediscussieerd. Twee maanden lang is het rustig afwachten, en dan komt de dag dat we de game ontvangen. Deze wordt doorgestuurd van Matthew of Niels naar redacteur R en dan gaat de desbetreffende collega een spannende periode tegemoet!

Maar twee dagen voor de release van het artikel hebben we nog steeds niets gehoord van de redacteur. De eindredactie zit eindeloos te wachten op de recensie om deze nog snel met een kritisch oog te kunnen doornemen, maar ook de dag erna wordt niets geplaatst. Een paar mailtjes, msn-gesprekken en telefoontjes halen weinig uit en de dag zelf krijgen de leden de recensie van topper G dan ook niet te lezen. De volgende dag krijgen we een verontschuldiging met enkele kuchjes. Recensent R is ziek.

Deze en zoveel andere omstandigheden maak je regelmatig mee in een redactie. Ziekte, stress, school of werk; het zijn allemaal redenen waarom een artikel niet op tijd wordt geleverd. En voor al die redenen hebben we respect. Geregeld overleggen we dan ook in groepsverband met de hoofd- en eindredactie een nieuw releaseplan. Maar wat als de rest tijdens hun 'ziekteverlof' toch een review kan leveren, en één iemand niet? Is het dan nog eerlijk? Of wat als je sinds je geplande recensie niets meer laat horen en uitstel wel accepteert, maar verder negeert?

Helaas maak je dit ook geregeld mee in een redactie. De ergernissen omdat het werk zich blijft opstapelen, de frustratie omdat een artikel voor de tigste keer werd uitgesteld, de irritatie omdat een recensie helaas verouderd zal worden en in de prullenmand terecht zal komen. Al dat voorbereidend werk uiteindelijk voor niets.

Maar gelukkig zijn we een team en proberen we elkaar op te vangen. Kan iemand onverwachts geen recensie schrijven, dan sturen we die titel onmiddellijk door naar een andere redacteur, die vervolgens zijn mening schrijft. Blijkt dit niet mogelijk, dan wordt het plan vernietigd en gaan we over tot een noodplan: artikelen uit de oude doos halen. Jammer voor die eerste persoon, maar 'the show must go on'! Ons schema kan nu eenmaal niet eeuwig worden aangepast.

Reacties





Glenn / 01-07-2009 17:47
Echt waar beste lezertjes, de stress dat wij soms hebben is niet meer gezond.
Allemaal voor jullie!! :)
Schotenaar / 01-07-2009 20:37
Stress, ergernis, haat xD Het hoort er allemaal bij, maar de voldoening, teamgeest en gezelligheid overwinnen alles!
Bezoeker / 01-07-2009 22:50
Jullie leveren wel altijd goed werk af Ga zo door :P

Thanks

Black Burn / 01-07-2009 22:58
Egt jongens het is altijd weer lekker leeswerk als ik me E-mail kijk :D